Witamina B2 – ryboflawina

Witamina B2 – ryboflawina

bardzo często występuje jednocześnie z witaminą B1, rozpuszczalna w wodzie, odporna na działanie wysokiej temperatury, wrażliwa na światło. Ostre niedobory Witaminy B2 wywołują na ogół te same objawy chorobowe, jak wymienione przy niedoborze B1, a ponadto: suche zapalenie skóry, zajady, zmniejszenie ostrości wzroku, zmniejszenie odporności w chorobach zakaźnych, niedokrwistość, zwolnioną regenerację krwi, dychawicę oskrzelową, nerwice, zaćmę soczewkową (kataraktę), pęcherzycę, łuszczycę, zapalenie spojówek. Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B2 wynosi u dzieci 0,8…2,0 mg, u dorosłych 1,5…3,0 mg; największe u karmiących kobiet.

Podobnie jak B1 – Witamina B2 występuje na ogół w produktach mających opinię ciężkostrawnych. Najwięcej Witaminy B2 zawierają suszone borowiki, dalej w kolejności: wątroba, drożdże, mleko w proszku, sery twarogowe, sery żółte, migdały, świeże grzyby, łuskany groch. Stosunkowo dużo Witaminy B2 mają również: kiełki pszeniczne i żytnie, rokitnik, nać pietruszki, nać kopru.