Witamina Bw – kwas pantotenowy

Witamina Bw – kwas pantotenowy
witamina wszechobecna; rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, rozkłada się w temp. 100°C. Ostre niedobory zdarzają się niezwykle rzadko; gdy występują, ich skutkiem są bóle kończyn, kurcze mięśni, wrzody skórne, czyraki, odleżyny, bóle jamy brzusznej, zaburzenia snu, bóle głowy, skłonność do przeziębień i nieżytu nosa, łysienie, siwizna. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 10…20 mg.

Rzeczywistą nieobecność Witaminy Bw można łatwo zlikwidować jadając więcej potraw niegotowanych. Najwięcej Witaminy Bw zawierają m.in.: wątroba, żółtko jaja, drożdże, łuskany groch, pieczarki, ziarna fasoli, płatki owsiane, ryż, kalafior, chleb pszenny, poziomki, dynia, marchew.