Alergeny sezonowe i caloroczne

Alergeny sezonowe
Atakują w okresie pylenia roślin: drzew, traw, zbóż i chwastów kwitnących w okresie wiosenno-letnim.
U osób bardzo wrażliwych objawy alergii mogą się też pojawiać poza okresem pylenia, np. po spożyciu miodu zawierającego pyłek uczulającej rośliny.

Jak sobie pomóc
■    Sprawdzaj informacje o stężeniu pyłku uczulającej cię rośliny. Gdy jest ono wysokie, spędzaj czas w pomieszczeniach zamkniętych, unikaj zajęć na powietrzu, zamykaj okna i drzwi w godzinach, gdy stężenie pyłku jest najwyższe, stosuj filtry powietrza w mieszkaniu, po powrocie do domu zmień odzież, umyj ręce i twarz lub weź kąpiel, by usunąć osadzone ziarna pyłku.
■    Na dłuższe spacery wybieraj się po długotrwałym deszczu, gdy stężenie pyłku jest najniższe.
■    Wakacje spędzaj nad morzem lub w wysokich górach.

Alergeny całoroczne
Przez cały rok dokucza nam np. kurz domowy, a zwłaszcza znajdujące się w nim roztocza (mikroskopijne pajęczaki, żyjące głównie w materacach, dywanach, poduszkach), sierść i wydzielina zwierząt domowych, pierze oraz zarodniki grzybów pleśniowych.

Jak sobie pomóc

Całorocznych alergenów wziewnych trudno unikać, jednak właściwym postępowaniem możemy znacznie zmniejszyć ich ilość. W tym celu należy:
■    starannie sprzątać sypialnię, często wietrzyć pościel, koce (roztocze giną zarówno w silnym słońcu, jak i na mrozie), dokładnie odkurzać i trzepać dywany, przecierać podłogi i meble;
■    pomieszczenia często odkurzać nowoczesnym sprzętem z filtrem Hepa lub filtrem wodnym;
■    często prać firanki i zasłony (czasem trzeba z nich w ogóle zrezygnować);
■    nie trzymać w domu zbyt wielu kwiatów, bo zwiększają wilgotność powietrza, umożliwiając utrzymywanie się w nich alergenów, szczególnie zarodników grzybów pleśniowych;
■    jeśli nie ma innego wyjścia, znaleźć hodowanemu zwierzątku inny dom.

 

Alergeny pokarmowe
Lekarze są zdania, że uczulać może niemal wszystko. Alergia pokarmowa często staje się pierwszym krokiem w tzw. marszu alergicznym – przekształca się w kolejne postaci uczuleń, np. na pyłki, sierść zwierząt, pierze, a nawet w astmę. Do typowych alergenów pokarmowych należą: mleko krowie, jaja kurze, ryby i owoce morza, soja. Silnymi alergenami są też orzechy, pszenica, kakao, niektóre warzywa oraz owoce (fasola, groszek, pomidory, truskawki, cytrusy), substancje naturalne i sztuczne dodawane do żywności, np. glutaminian sodu (składnik zup w proszku, przypraw, zwłaszcza w kuchni chińskiej), kwas benzoesowy, substancje słodzące, spulchniające, barwniki.

Jak sobie pomóc
Należy zastosować tzw. dietę eliminacyjną, czyli wyłączyć z jadłospisu produkty uczulające oraz te, które mogą je zawierać w swym składzie. Czasem oznacza to niestety ograniczenie źródeł białka (mleko i jego przetwory, jaja) czy witamin (owoce, warzywa). Trzeba je umiejętnie zastępować innymi produktami, np. zamiast mleka dzieciom podaje się specjalne mieszanki.