NAPOJE: herbata, kawa (tylko zbożowa), soki owocowe i warzywne, kakao, mleko.
PIECZYWO: chleb pszenny, bułki, sucharki, biszkopty.
DODATKI DO PIECZYWA: w ograniczonych ilościach masło, następnie twaróg, jaja przyrządzane na parze, miód naturalny i sztuczny, dżem, marmolada.
ZUPY: mleczne, sporządzane na wywarach warzywnych.
DODATKI DO ZUP: grzanki, bułki, kasze, lane ciasto, makaron nitki.
POTRAWY MIĘSNE: w ograniczonych ilościach mięsa gotowane, pulpety, mięsa duszone.
POTRAWY Z DROBIU: w ograniczonych ilościach drób gotowany, duszony w pergaminie.
POTRAWY Z RYB: w ograniczonych ilościach ryby gotowane, duszone.
POTRAWY Z JAJ: jaja gotowane na miękko, jajecznica na parze.
WARZYWA I OWOCE: marchew, dynia, sałata, buraki, cebula, czosnek, pory, jabłka, winogrona.
DESERY: kompoty przecierane, soki owocowe, galaretki i koktajle mleczno owocowe.
Potrawy zabronione
NAPOJE; wody gazowane oraz alkohole.
PIECZYWO; pieczywo z dużą ilością soli, chleb razowy, świeży.
DODATKI DO PIECZYWA: wędliny (zwłaszcza tłuste), konserwy mięsne, marynaty, tłuszcze solone.
ZUPY; na rosołach mięsnych, grzybowych, z warzyw kapustnych, zupy tłuste i zawiesiste.
DODATKI DO ZUP: grube kasze, kluski kładzione, gruby makaron.
POTRAWY MIĘSNE: smażone i pieczone w sposób tradycyjny. POTRAWYZ DROBIU: smażone.
POTRAWY Z JAJ: smażone.
WARZYWA I OWOCE: kapusta, kalarepa, rzepa, ogórki, brukiew, czereśnie, gruszki.
DESERY: tłuste kremy, torty. Przykłady produktów spożywczych o dużej zawartości sodu: proszek do pieczenia, kapusta kiszona, szynka peklowana, ryby solone, boczek solony, ser tylżycki, ser biały solony.