Kuchnia pachnąca świeżymi ziołami

Przyprawy ziołowe były już w starożytności cenionym dodatkiem do mięs i ryb. Zawierają witaminy, związki mineralne i inne składniki, np. fitoncydy (substancje lotne o działaniu bakteriobójczym), śluzy, pektyny, garbniki, niezbędne dla organizmu. Rola ziół nie ogranicza się tylko do walorów smakowych. Zioła świeże mają większą wartość niż suszone, w sezonie warto więc je wykorzystać do codziennych potraw.

•    Dokładnie umyte, drobno posiekane ostrym nożem na ceramicznej lub plastykowej płytce mogą służyć do posypania kanapek, sałatek, zup. Można wtedy użyć mniej niezdrowej soli.
•    Posiekane, dokładnie wymieszane lub roztarte z masłem lub margaryną świetnie nadają się do smarowania pieczywa. Takie masło kładzie się też na gorącym mięsie.

•   Doskonale smakują pasty – zioła roztartez twarożkiem, ugotowanymi na twardo jajkami, startym żółtym serem, wędzonymi rybami.
•    Zmieszane ze śmietaną lub jogurtem są pysznym zimnym sosem (dipem) do surowych lub blanszowanych warzyw. Można połączyć je z odrobiną musztardy, majonezu, podawać do mięs, wędlin, ryb, jajek.

• Świeże zioła nadają smak nie tylko surowym, ale i gotowanym warzywom.