Pikantne źródło witamin

paprykaPaprykę warto jadać jak najczęściej. Świeżą, łagodną  można dusić, nadziewać, dodawać niemal do wszystkich potraw. Ostrej używa się jako przyprawy.

Papryka łagodna

Najpopularniejsza ma duże owoce w kształcie dzwonka. Zielone nadają się do faszerowania, żółte są doskonałe na grilla, a czerwone do sałatek

Kupuj grube owoce o lśniącej, żywej barwie, bez plam. Unikaj tych z wilgotną łodygą, bo są stare. Papryka przechowywana w lodówce zachowuje świeżość 14 dni. Można ją też zamrażać.

Na zdrowie, Papryka zawiera dużo beta-karotenu, przetwarzanego przez
organizm w wit. A (regeneruje skórę, poprawia wzrok). Jest źródłem wit. C (uodparnia, uczestniczy w budowie komórek), która pod wpływem powietrza utlenia się i jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Jednak woskowate substancje zawarte w skórce papryki chronią ją przed utlenianiem.

Owoc nawet w czasie gotowania czy pieczenia traci ją w niewielkim stopniu. Najzdrowiej jest jednak rozdrabniać paprykę tuż przed przyrządzaniem,
jeść surową albo krótko gotować czy dusić. Papryka dostarcza też kwasu foliowego – niezbędnego do wzrostu komórek, błonnika – regulującego trawienie, potasu – ważnego w przemianie materii, oraz karotenoidów, zapobiegających starzeniu się.

Zawarte w papryce bioflawonoidy chronią serce i układ krążenia, działają przeciwutleniająco. Dla działkowiczów. Warto wiedzieć, że papryka dobrze rośnie w sąsiedztwie bazylii i pomidorów.

Ostre chili

Ma spiczaste, piekące  owoce o ostrym zapachu. Przechowywana staje się jeszcze ostrzejsza. Gotując potrawy z chili trzeba dobrze wietrzyć kuchnię, starać się nie dotykać rękami oczu i innych wrażliwych miejsc.

Zjedzenie zbyt ostrej papryki może spowodować palenie w układzie pokarmowym. Łagodzą go ogórek, ryż, chleb, fasola. Jogurt i masło ukoją poparzone usta i język. Uwaga – woda wzmaga nieprzyjemne objawy!

Na zdrowie. Ostry smak i zapach nadaje chili alkaloid zwany kapsaicyną, silny przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Ma i inne właściwości lecznicze: poprawia obieg krwi, działa wykrztuśnie, zapobiega bronchitowi.

Wspomaga trawienie alkoholu. Stymuluje wydzielanie „hormonów szczęścia” – endorfin, a więc poprawia nastrój oraz działa przeciwbólowo, zwłaszcza łagodzi bóle reumatyczne.