Zamrożone smakołyki

Mrożenie jest najlepszą metodą długotrwałego przechowywania produktów spożywczych, pozwalającą na zachowanie wartości odżywczych bez wprowadzania dodatkowych substancji konserwujących (np. soli czy cukru). Mrożonki kupowane w sklepach (np. pyzy, pierożki) można podawać starszym dzieciom (przedszkolakom). To produkty przetworzone, zazwyczaj zawierają jakieś konserwanty. Nie są odpowiednie dla maluszków. Kupując gotowe produkty, sprawdzaj datę przydatności do spożycia oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone.

Mrożonki możesz też przygotować sama w domu. Zaopatrz się w dobre opakowania do zamrażania produktów. Zwykłe torebki foliowe nie nadają się do tego. Wybieraj opakowania mocne, szczelne, odporne na rozerwanie i takie, które nie będą przywierały do ścianek zamrażalnika. Dobre opakowanie do mrożenia powinno też chronić przed przedostawaniem się mikroorganizmów, wysychaniem, utratą koloru, smaku i aromatu.

Co można mrozić?
Owoce (maliny, truskawki, porzeczki, śliwki).
Warzywa (marchewka, zielony groszek, brukselka, szpinak, kalafior).
Mięso (umyte i oddzielone od kości).
Ryby (wypatroszone i umyte).

Do zamrażarki wkładaj schłodzone produkty.
Z torebki usuń jak największą ilość powietrza.
Przyczep karteczkę z nazwą produktu i datą zamrożenia.