Czerwone mięso i soki

Mit że czerwone mięso to nie jest najlepszy wybór, bo jest bogate w tłuszcz.
Ten mit wciąż krąży po kulturystycznym światku, pomimo tego, że tak naprawdę to czerwone mięso jest w tłuszcz dość ubogie. Wołowina jest prawie tak chuda jak kurczak, ale posiada o wiele lepszy i bardziej zbliżony do kompletnego zasób aminokwasów. Upewnij się jednak, że przyrządzając stek nie dodajesz kalorii stosując tłuszczowe lub słodowe marynaty z butelek. Zastosuj umiarkowaną ilość soku owocowego (fruktoza się spala) lub soku z cytryny na kilka godzin przed gotowaniem.

Mit że soki z owoców dobrze zastępują inne owoce
Jest to kontrowersyjny pomysł po prostu dlatego, że sok owocowy jest odżywczy. Zjedzenie całego warzywa bądź owocu jest zawsze lepsze niż samo wypicie soku. Niektóre środki odżywcze – błonnik i witaminy – które można znaleźć w miąższu owoców, nie mogą zostać uzyskane po usunięciu z owoców soku. Sok owocowy zwiększa również w diecie spożycie cukru. Wolniej wydzielające się węglowodany są lepsze niż szybki cukier z soków owocowych. Napoje też nie są najlepszym rozwiązaniem. Najlepszym płynem do picia jest w każdej sytuacji woda, ponieważ nawadnia komórki w organizmie i pozwala na przyswojenie i syntezę wielu substancji odżywczych. Napoje mogą pozbawić ciało tych substancji i nawet spowodować odwodnienie po tym, jak zanikną początkowe efekty ugaszenia pragnienia. Jeżeli już musisz pić napoje, to upewnij się, że są bezkofeinowe i pozbawione cukru.