Filiżanka porannej kawy

kawaWiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez kawy, dopiero po jej wypiciu są w stanie funkcjonować. Rzeczywiście, zawarta w kawie kofeina, umiarkowanie dozowana, rozjaśnia umysł, pobudzając pracę mózgu. Nadmiar kawy (więcej niż 2 filiżanki dziennie) może spowodować bezsenność, uczucie niepokoju, a u osób z dolegliwościami żołądkowymi, wzmóc je.
•    Z ziaren palonych na ciemno otrzymujemy ostrzejszy napar niż z ziaren jasnych.
•    Żadnej kawy nie należy zalewać wrzątkiem, woda powinna mieć temp. ok. 90°C. Taka temperatura powoduje, że kawa jest aromatyczna i smaczna, zaś składniki powodujące podrażnienia przewodu pokarmowego pozostają w fusach. Kawę parzymy 2-4 minuty, potem cedzimy i rozlewamy.
•    Amatorzy kawy z ekspresu muszą koniecznie zapoznać się z instrukcją obsługi, od właściwego parzenia zależy jakość.
•    Część szkodliwych substancji zatrzymują filtry, warto je stosować.
•    Kawa ziarnista długo przetrzymywana jełczeje. Należy ją przetrzymywać w szczelnym opakowaniu w suchym miejscu. Kawa zmielona dłużej zachowuje trwałość.