Anyż (nasiona)
– smak słodkawy, palący. Do słodkich wypieków, twarożku, jabłek, napojów orzeźwiających.
Bazylia (liście)
– smak ostro korzenny. Do ryb, wieprzowej i baraniej pieczeni, pasztetów. Podnosi smak surówek z marchwi, ogórków, a przede wszystkim pomidorów. Liście dodaje się do marynat, octu i oleju.
Cząber (ziele)
– smak lekko pieprzny, gorzkawy. Można używać zamiast pieprzu i innych przypraw, np. soli. Świetnie komponuje się z warzywami strączkowymi i sosami.
Estragon (liście)
– aromatyczny, ostry. Do sałat, zup, pieczeni, kotletów mielonych, marynat (ich dodatek sprawia, że ogórki i korniszony zachowują jędmość). Przygotowuje się z nich aromatyczne oleje i octy.
Lubczyk (liście i korzeń)
– zbliżony w smaku i zapachu do selera. Do siekanego mięsa i zup, zamiast popularnej przyprawy maggi i soli.
Majeranek (liście i ziele)
– aromatyczny, korzenny. Do drobiu, kołdunów, pieczeni wieprzowej (z czosnkiem). Do zupy grochowej i fasolowej.
Mięta pieprzowa
– orzeźwiający smak i aromat. Do ryb, sosów do pieczeni, twarożku, napojów.
Rozmaryn (liście)
– smak i aromat bardzo korzenny. Do baraniny, królika, ryb, zupy jarzynowej, gotowanego grochu, owczego sera, sosu pomidorowego.
Tymianek (liście i ziele)
– smak i aromat podobny do majeranku. Do mięs, dań z pomidorów, zup, pasztetu.