Witamina B6 – pirodyksyna

Witamina B6 – pirodyksyna
rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, odporna na działanie wysokiej temperatury, wrażliwa na światło. Niedobory Witaminy B6 powodują stany zapalne skóry, rąk, stóp, uszu, wokół oczu i ust, zanik mięśni, parkinsonizm (nieopanowane trzęsienie kończyn lub głowy), schorzenia układu nerwowego, łojotok, mdłości, niepowstrzymywane wymioty ciężarnych, niedokrwistość złośliwą i zwykłą oraz ziarnicę.

Dzienne zapotrzebowanie na Witaminę B6 wynosi u dzieci 0,6…2,0 mg, u dorosłych 2,0 mg (ciężarne i karmiące – 2,5 mg). Najwięcej Witaminy B6 zawierają: jęczmień, kukurydza, wątroba, halibut, drożdże, płatki owsiane, maliny, rzepa, ziarna fasoli, kapusta brukselska, korzeń pietruszki, seler, cebula, nać pietruszki, kiełki pszenicy.