Witamina H, K, F, E

Witamina H – biotyna
zaliczana do grupy witamin B, rozpuszczalna w wodzie. Niedobory występują rzadko; mogą być wynikiem nadmiernego spożywania surowych jaj zawierających antagonistę biotyny – wiążącą ją awidynę. Niedobory są przyczyną nadczynności tarczycy, białaczki, łojo-toku. Dobra dostawa witaminy H jest niezbędna m.in. przy leczeniu gruźlicy, zaburzeń trawiennych, niedokrwistości, łuszczycy i astmy. Zapotrzebowanie na witaminę H nie jest określone. Najobficiej występuje w warzywach, mleku, drożdżach i wątrobie.

Witamina K – filochinon
grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wrażliwych na światło. Niedobór powoduje zaburzenie krzepliwości krwi. Zapotrzebowanie na witaminę K nie jest określone. Najobficiej występuje w zielonym koprze, kalafiorach i pomidorach.

Witamina F
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie syntetyzowane przez organizm człowieka. Niedobory Witaminy F objawiają się m.in. wypadaniem włosów, suchością skóry i jej ogólnym zapaleniem, łuszczycą, skłonnością do czyraków. Zapotrzebowanie określa się na kilka procent wartości energetycznej dziennego pożywienia. Podwyższenie spożycia Witaminy F pociąga za sobą zwiększenie zapotrzebowania na witaminę E. Na ogół nie odnotowuje się istotnych niedoborów Witaminy F. Występuje głównie w olejach: słonecznikowym, sojowym, w mniejszych ilościach w maśle i smalcu.

Witamina E – tokoferol
grupa witamin rozpuszczalnych w olejach, alkoholu, eterze, rozpadających się w temp. powyżej 120°C. W organizmie ludzkim utrzymują się od trzech do czterech miesięcy. Zapotrzebowanie dzienne organizmu na Witamine E wynosi ok. 30 mg u dorosłych i 10…30 mg u dzieci (zależnie od wieku).
Ostry niedobór Witaminy E w organizmie przyczynia się do bezpłodności, poronień nawykowych, impotencji, zatruć ciążowych, nadciśnienia, miażdżycy tętnic, choroby Buergera, zapalenia żył, zgorzeli kończyn. Warto też dodać, że stosując dostawę naturalnej Witaminy E osiągnięto poważne sukcesy w leczeniu chorób naczyniowo-wieńcowych, zapaleniu mięśnia sercowego, a także gruźlicy. Awitaminozy Witaminy E występują najczęściej u ludzi, którzy przez długie lata odchudzali się, eliminując z pożywienia tłuszcze.
Do głównych źródeł Witaminy E należą: olej słonecznikowy, olej arachidowy, kiełki pszeniczne i żytnie, oliwa, kukurydza, płatki owsiane, żółtko jaja, masło śmietankowe.