Witamina M i Witamina PP

brokulyWitamina M – folacyna
kwas foliowy zaliczany do grupy witamin B, wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i utlenianie. Niedobór powoduje niedokrwistość, u niemowląt prowadzi do upośledzeń umysłowych. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi 400 ug. Bogatym źródłem witaminy M są: zielony koper, borówka czernica, wątroba, chleb pszenny, orzechy laskowe, rzepa.

Witamina PP – niacyna
zaliczana do grupy witamin B, odporna na działanie wysokiej temperatury. Stosowana w zwalczaniu pelagry. Ostry niedobór witaminy PP powoduje zapalenie wielonerwowe, kurcze naczyniowe kończyn, kurcze astmatyczne, zwiększenie poziomu cukru we krwi, alergie astmatyczne, migreny, choroby skóry, przewodu pokarmowego i najgroźniejsze schorzenie – stwardnienie rozsiane. Zapotrzebowanie dzienne dorosłego człowieka wynosi 18 mg. Najwięcej witaminy PP jest w soku z marchwi, suszonych borowikach, kiełkach pszenicy, otrębach ryżowych, kawie palonej i drożdżach, znacznie mniej, ale też stosunkowo dużo, w wędzonej makreli, halibucie, mięsie wołowym, cielęcym i wieprzowym, kurczaku, ziarnach fasoli, łuskanym grochu, kaszy jęczmiennej i gryczanej, kakao, owocach czarnego bzu, orzechach laskowych, brukwi, pasternaku, kukurydzy.