Witamina B1- tiamina – pierwsza z odkrytych witamin grupy B, do której należą związki zawierające kwasy: pantotenowy, foliowy, folinowy i para-aminobenzoesowy – rozpuszczalne w wodzie. Odporna na działanie wysokiej temperatury. Jak inne witaminy z tej grupy – Witamina B1 utrzymuje się w organizmie ludzkim przez kilka tygodni. Chroni przed wieloma bardzo dotkliwymi, często bolesnymi dolegliwościami, jak np. zapalenie wielonerwowe, czyli tzw. zapalenie korzonków, porażenie nerwów ogólne lub częściowe, zwyrodnienie nerwów obwodowych, zatrucia alkoholem, nerwice, migreny, zaburzenia czucia, pląsawica, ischias, niedowład mięśni przewodu pokarmowego, czyraczyca, nadczynność tarczycy, tężyczka. Ponadto przy braku Witaminy B1 w organizmie każdy ból, nawet wywołany zwykłym uderzeniem, odczuwa się znacznie mocniej, bez względu na to czy będzie to ból zęba, choroba Buergera czy angina.
Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B1 wynosi u dzieci (w zależności od wieku) 0,6…2,0 mg, u dorosłych (w zależności od płci i charakteru pracy) 1,2…3,0 mg; największe u bardzo ciężko pracujących mężczyzn.
Dużo Witaminy B1 zawierają m.in.: drożdże, łuskany groch, ziarna fasoli, mięso wieprzowe, kasza gryczana, płatki owsiane, mleko w proszku.